tiktok-hatas-dogface-ocean-spray-nathan-apodaca

TikTok ötletet keresel? Hogyan kapcsolódhat nemzetközi vagy akár magyar piacon egy jó ötlet ezen az új platformon? Íme egy kiraadott 2020 őszi történet – a sok hasonló közül.

A legutóbb, amikor a Fleetwood Mac klasszikus nagylemeze, a “Rumours” a Billboard album chart TOP 10-es listáján szerepelt 1978-at írtunk. Jimmy Carter volt az elnök, a diszkóban voltak a legmenőbb bulik és a “Dallas” című szappanopera premierjéig még 1 hónap volt hátra. Szóval lássuk be, igen csak régen volt az az 1978 február. 

De jött egy TikTok videó, ami végigsöpört a világon és 42 év után újra felkerült a szóban forgó album a toplistákra, egész pontosan a 7. helyre, ami 33.000 eladással egyenértékű az Egyesült Államokban, valamint 30 milliós lejátszást jelent a Nielsen Music szerint. 

A Rolling Stone adatai alapján a napi átlagosan 49 000 streaming-lejátszás helyett a TikTok-videó közzététele óta több mint 100 000 alkalommal játsszák le naponta a dalt. 

A Spotify-on jól látható a dal iránti érdeklődés megugrása, hiszen többen hallgatják meg, különösen azok, akik még soha nem hallották a Fleetwood Mac dalát. 

Tiktokker hatása

Na de nézzük, mi történik abban a TikTok videóban, aminek köszönhetően a világ újra rákattant egy rég elfeledett dalra? TikTokos felhasználónevén Doggface208 (Nathan Apodaca) tátog a dalra a TikTok klipben, közben pedig gyümölcslevet kortyolgatva gurul gördeszkájával. Nathan egyébként egy idahói földmunkás, a videóját pedig több, mint 60 millió alkalommal tekintették meg (eddig) a TikTokon, elindítva ezzel a Dreams című dal újkeletű népszerűségét. 

Elég egy Tiktokker ötlet, egy választott zene és az vagy népszerű lesz vagy nem. 50-50%.

Ebben az esetben népszerű lett a videó, a zenekar újra TOP listás. Nathan TikTok csatornáján már több, mint 6 millió követő van, és az összes videójára 79 millió lájkot kapott.

Ez a TikTok videó indította útjára a Fleetwood Mac ‘Dreams’ című számát a TOPlisták élére több, mint 40 év elteltével:

A zenekar sem hagyta szó nélkül a dolgot, a Twitteren megköszönték a videót és a nem várt újbóli népszerűséget.

Extra TikTok hatás – népszerű lett az Ocean Spray ital (is)

A videó egyébként nem csak a Fleetwood Mac zenéjét népszerűsítette. Az Ocean Spray gyümölcsital is alig volt kapható néhány hétig, mivel több generációnyi új vásárló vásárolta meg az összes létező boltban.

#dogfacechallenge

Sőt, valóságos kihívás sorozat lett Ocean Spray-t inni gördeszkán, de sokan elfogadták a kihívást. Egyre többen kezdtek el hasonló videót készíteni, hogy azokat is felkapja az algoritmus – vagy maga az Ocean Spray cég kérte fel őket erre, már több, mint 580.000 videó született a TikTok-on erre a trendre:

tiktok-hatas-dogface-ocean-spray-trend

Ebben a videóban Isaiah Acosta gurul szintén gördeszkával, akinek 900.000 követője és 14 millió lájkja van a videóin jelenleg:

Gerilla marketing a Tiktokon?

Felmerül a kérdés, ez egy gerilla marketing volt? Nem egyáltalán nem – bár látunk erre jónéhány példát. Nem véletlen iszok sok tiktokker ezt-az. Ez a videó azonban teljesen életérzés videó volt, de ha már így alakult, akkor ki kell használni minden lehetőséget! a CNN Business videójából kiderült, hogy az Ocean Spray gyümölcsital gyártója vett egy kocsit Nathan Apocada-nak a nem várt extra népszerűséget megköszönve.

Ha még most ismerkedsz a legújabb közösségi platformmal, regisztrálj bátran és próbáld ki – de vigyázz, képes teljesen beszippantani a TikTok világa, és a személyes adataid sincsenek annyira biztonságban (ahogy ez már szinte elvárt egy közösségi platformtól).

Matécsa Jonatán

Matécsa Jonatán

Wordpress weboldalak építésével, karbantartásával és/vagy tanácsadással segítem az induló, friss vagy jól haladó vállalkozásokat, így még több bevételt hoznak a weboldalak a tulajdonosaiknak. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. Bízom benne, hogy sikerült új ötleteket adnom valamint közelebb érzed magad egy jó döntéshez!

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Friss tartalom értesítő

Kapcsolódó bejegyzések

Inspirációt keresel?

Kövess minket Facebook-on, és minden érdekes és motiváló cikkről elsőként fogsz értesülni!

Csak egy kattintás:

Letöltés… 55%
Azonnal a tiéd lehet - Töltsd le most!

Évtervező naptár 2022!
Minden fontos dátum egy helyen!

Kampányokat tervezel? Add meg neved és e-mail címed, és azonnal tiéd lehet ingyen a 2021-es évtervező naptár.

✓ Nyomtatható pdf – akár A0 méretben!
Az összes jelentős pirosbetűs ünnep
Minden jelentős “neves” nap
2022 egész éves kampányhoz
BlackFriday kampányhoz
Karácsonyi kampányhoz

.