gplvault.com elementor-wordpress-plugin

Mi az a GPL klub?

A WordPress témák és pluginek (bővítmények) megvásárlása és éves frissítése évente akár több ezer dollárba kerülhet. Számos online vállalkozás számára ez jelentős költséget jelenthet és akár a növekedés útjába is állhat, vagy lassíthatja azt. Éppen ezért az üzlettulajdonosok vagy kivitelezők úgy tudnak megtakarításhoz jutni ezen termékekkel kapcsolatban, ha például regisztrálnak egy úgynevezett GPL klubba. 

Ezek a klubok az eredeti ár töredékéért értékesítik a WordPress kiegészítőket és bővítményeket.

Azért ez elég izgalmasan hangzik, ugye?

Mielőtt azonban teljesen beleélnéd magad, vegyük sorra, hogy milyen velejárói vannak pontosan ennek a klubtagságnak. 

Mi az a GPL?

A GPL egyfajta szoftverlicenc, amely lehetővé teszi bárki számára a szoftver letöltését, módosítását és terjesztését.

  • Bárki letöltheti és futtathatja a szoftvert
  • Bárki módosíthatja
  • Bárki terjesztheti a szoftver ingyenes példányait
  • Bárki terjesztheti a szoftver módosított verzióit

Számos WordPress fejlesztő éves díj ellenében eladja pluginjeit és témáit, de „General Public License” vagy GPL (más néven GNU GPL) néven elérhetővé teszi őket. 

Ha egy WordPress szoftver ingyenes a GPL alatt, akkor miért kérnek ezek a fejlesztők mégis pénzt érte?

A válasz: támogatás miatt.

Valójában Te nem egy GPL plugint vásárolsz meg. Megvásárolod a jogot, hogy támogatást nyújthass a pluginek megalkotójának és segítséget kapj, valamint természetesen hozzáférést a jövőbeni frissítésekhez és újabb verziókhoz.  Még maga a WordPress CRM is kiadásra kerül a GPL licenc alatt. Ez azt jelenti, hogy a WordPress nyílt forráskódú szoftver, amelyet bárki használhat, módosíthat és kibővíthet.

A GPL bővítmények törvényesek és etikusak?

A GPL alatt kiadott WordPress bővítmény vagy téma módosítása és terjesztése teljesen legális. Egyesek azonban etikátlannak tartják. Mivel a GPL licenc lehetővé teszi más fejlesztők munkájának a saját néven történő módosítását és terjesztését, bizonyos típusú visszaéléseket is előhívhat.

A GPL létének látszólagos oka az, hogy az emberek nem mindig engedhetik meg maguknak (vagy egyszerűen nem akarnak megfizetni) több tucat drága WordPress témát és bővítményt. Ez egyébként elég korrekt, hiszen nem lehetsz benne biztos, hogy az adott termék megfelel az igényeidnek. 

pl.: Weboldalkészítés közben keresel egy plugint ami a demo alapján jónak tűnik, de valóban van 20-30 dollárod tesztelni? Mi történik, ha mégsem lesz jó? Kidobtál 20-30 dolcsit.

Tehát úgy is fel lehet fogni, hogy a GPL típusú üzletelés egyfajta “kipróbálom vásárlás előtt” hozzáállás. A GPL klub előfizetésével gyorsan tesztelhetsz számos plugint, hogy eldönthesd, melyik illik a legjobban a projektedhez.

Mivel a GPL klubok a szoftverek csoportosításával és a hozzájuk tartozó engedélyek és korlátozások eltávolításával foglalkoznak, ezeket a termékeket jóval alacsonyabb költséggel tudják értékesíteni, mintha az eredeti fejlesztőtől vásárolnád meg őket.  

Ismételten kiemelném, bár teljesen törvényes a beépülő modulok, pluginek és témák másolatának beszerzése, egyesek szerint ez nem etikus, mivel megfosztja az eredeti fejlesztőket attól, hogy kemény munkájukból megélhessenek.

A GPL biztonságos?

Az etikai szempontok mellett vannak biztonsági aggályok a GPL bővítményekkel és témákkal kapcsolatban. A GPL Klubok általában felvesznek egy fejlesztőt azért, hogy ők „nullázzák” vagy lényegében feltörjék a szoftvereket az eredeti fejlesztők által bevezetett licencelésen alapuló korlátozások megszüntetése érdekében. Megpróbálják a termékeket távoli forrásból is frissíteni, hogy az új verziók közvetlenül a WordPress alkalmazásban is megjelenjenek az API-n keresztül.

Talán a legnagyobb aggodalmat az okozza, hogy ezek a klubok további rosszindulatú kódokat helyezhetnek be szoftvereikbe, beleértve az úgynevezett „hátsó ajtókat” (back doors), amelyek hozzáférést adhatnak a hackereknek a Te webhelyedhez.

A GPLVault használatával végzett munkám során egyébként nem tapasztaltam biztonsági problémákat vagy feltöréseket. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem is történtek meg, hanem azt, hogy nem lelhető fel ilyen korábban az interneten.

A GPLVault.com a legjobb GPL webhely?

Azok, akik sok GPL-oldalt kipróbáltak, azt vallják, hogy tapasztalataik alapján a GPLVault messze a legjobb. Nagyon profik és komolyan veszik a funkciók iránti kéréseket (bár néha kissé lassan). Nemrégiben egy plugint használtam az oldalukról, és nem működött egy funkció. Az eredeti oldalon láttam, hogy már van egy újabb kiadás. Gyors nyitottam egy ticketet és szóltam nekik, hoogy van egy újabb verzió. Több, mint 1 napot kellett várni rá, hogy felkerüljön a friss verzió. Néha ezt meg kell várni.

Ugyanazt az elvet alkalmazzák, mint a legtöbb GPL Club platform, a legújabb pluginok megvásárlásával vagy saját licenszeik használatával, majd a végfelhasználó számára újraértékesítik, ugyanis a GPL licenc lehetővé teszi számukra ezt.

Bár személy szerint hiszek abban, hogy szoftvereket érdemes közvetlenül a fejlesztőtől megvásárolni, a GPL szoftver előnyeit is felhasználom különféle esetekben – főleg tesztelés céljából. Ha keresek egy új plugint, de nem tudom melyik válna be igazán, nem fogok kiadni 20-50-100 dollárt csak azért, hogy megnézzem, valóban úgy működik-e mint ahogy a YouTube videóban szerepel. Sok esetben a demo nem elérhet, vagy nem úgy elérhető. Ezért jó, hogy van a GPLVault.com, ahonnan egy pici összegért le tudom tölteni a pluginokat legálisan. De mennyi az annyi?

GPL Vault árképzés

A havi előfizetés 14,97 USD havonta, az éves előfizetés pedig 87 USD évente, és 50% kedvezményt tartalmaz. Mindkét típusú előfizetés tartalmazza a bővítmények és a letölthető témák adatbázisát. Naponta 20db plugint lehet letölteni.

Nyújt bármilyen támogatás a GPL Vault?

A legtöbb GPL klubhoz hasonlóan a GPLVault.com sem kínál támogatást a webhelyükön felsorolt beépülő modulokhoz vagy témákhoz, mivel ők csak terjesztik a tartalmat. Tehát, ha egy felhasználónak szüksége van segítségre hibaelhárítással kapcsolatban, akkor el kell érnie a termék fejlesztőjét, ami gyakran nem ingyenes, de talán még így is olcsóbban jön ki mintha megvenném zsákszám a pluginokat, miközben nem tudom, melyik lesz a tuti befutó.

A GPLVault.com szolgáltatásai

A tisztességes felhasználásra vonatkozó irányelvek szerint napi maximum 20 letöltésre korlátozzák a felhasználókat. 
A pluginek frissítése az API-n keresztül történik. Le kell tölteni egy plugint, amin keresztül lehet frissíteni a pluginokat a WordPress bővítmények menüpontjában is.

Az updater plugin-t egyszerre maximum 30 weboldalon lehet használni.

Szükségem van több GPLVault licencre?

Ha nekünk nem elég a 30db updater plugin, akkor több előfizetést kell vásárolni, hogy legyen másik 30db API kulcsal támogatott frissítési megoldásunk.

Mit kell tudnom a GPLVault.com-ról?

1 – Az Updater plugin a legtöbb magyar tárhely szolgáltatóval kompatibilis.

2 – Tapasztalatom alapján a lehető leghamarabb rendelkezésre bocsátanak egy plugin vagy téma új verzióját, amint a fejlesztők kiadják őket, de aggodalomra adhat okot, ha létezik egy biztonsági frissítés, amely kijavít néhány lényeges hibát, és a GPLVault.com nem reagál gyorsan és késve adja ki az új frissítést a felületen.

3 – A GPLVault.com webhelyről letöltött pluginek és témák kommunikálnak egy API-val, a frissítések miatt. Azonban ha feltörik a GPLVault.com webhelyet, vagy ha biztonsági rés tapasztalható az API szintjükön, akkor az összes webhelyet veszélybe sodorhatják, így ez némi kockázattal jár. Ha ezt szeretnéd elkerülni, ne tedd fel a GPLVault frissítő pluginját az oldaladra.

4 – Keresésem alapján nem találtam olyan eseteket, amikor a GPLVault.com plugineket vagy témákat használt volna rosszindulatú kódok beillesztésére, ahogy látom eléggé felelősségteljes és professzionális vállalatként viselkednek.

Tisztában kell lennünk azonban azzal, hogy ők nem eredeti fejlesztői a letöltött szoftvereknek – sokkal inkább kereskedők – és mindenképpen nyomon kell követnünk a változásokról szóló naplókat, a többi felhasználó véleményét.

Elementor ár – ingyen vagy olcsón?

2021 Márciusától drágább lett az Elementor ára. Jó hír, hogy havi 15 dollárért vagy évente 87 dollárért hozzáférést kapsz a legfrissebb Elementor Pro-hoz is, amit korlátlan oldalon fel tudsz telepíteni.

További hasznos pluginok, amiket érdems megnézni a GPLVault.com -on: Elementor Pro, Gravity Forms, iThemes, LearnPress, LearDash, MemberPress, UltimateMember. Ezen túlmenően rengeteg fizetős téma és szinte az összes hivatalos Woocommerce plugin is elérhető itt. Továbbá elérhetőek a YITH pluginok is kereséssel, de már nem frissítik őket ha jól látom. Tehát kipróbálásra megfelelő, de külön kell megvásárolni majd.

* Ez a bejegyzés Affiliate linkeket tartalmaz. Ettől Neked nem lesz drágább a szolgáltatás, nekem esik le néhány dollár azért, hogy megírtam és ajánlottam Neked ezt az értékes lehetőséget. Remélem tudtam segíteni a vállalkozásod és köszönöm előre is, ha a bejegyzésben található linkre kattintva regisztrálsz be. Szép napot! : )

Matécsa Jonatán

Matécsa Jonatán

Wordpress weboldalak építésével, karbantartásával és/vagy tanácsadással segítem az induló, friss vagy jól haladó vállalkozásokat, így még több bevételt hoznak a weboldalak a tulajdonosaiknak. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. Bízom benne, hogy sikerült új ötleteket adnom valamint közelebb érzed magad egy jó döntéshez!

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Friss tartalom értesítő

Kapcsolódó bejegyzések

Inspirációt keresel?

Kövess minket Facebook-on, és minden érdekes és motiváló cikkről elsőként fogsz értesülni!

Csak egy kattintás:

Letöltés… 55%
Azonnal a tiéd lehet - Töltsd le most!

Évtervező naptár 2022!
Minden fontos dátum egy helyen!

Kampányokat tervezel? Add meg neved és e-mail címed, és azonnal tiéd lehet ingyen a 2021-es évtervező naptár.

✓ Nyomtatható pdf – akár A0 méretben!
Az összes jelentős pirosbetűs ünnep
Minden jelentős “neves” nap
2022 egész éves kampányhoz
BlackFriday kampányhoz
Karácsonyi kampányhoz

.