Egy zárt csoportban vetődött fel egy kérdés:

Tudtok nekem segíteni abban, hogy a tréningjeitek felvételeihez milyen fényeket használjak Nem igazán tudok eligazodni rajtuk, ár/érték arányban, vagy hogy kezdésként hány ponton világítsak meg, és társai. Ti hogy csináljátok? : )

A kérdés teljesen jogos, aki egy picit igényesebb videót szeretne készíteni akár egy webináriumról vagy fizetős anyagról, a fényre és a hangra áldozni fog. Sokszor a weboldal készítés tervezése során felmerül, hogy “ide kellene egy videó” vagy “ott beszélhetnél erről, lássanak és halljanak az emberek” címszóval.

Mivel főiskolás éveim alatt minden nyáron esküvői videóztam (még a miniDV-s kazettás időszakból), van tapasztalatom a videózás terén – sőt, rendkívül kivételes módon Turú Balázsnak még mostanában is szokott forogni a viseletes Canon 600D egy Sigma 17-55mm/F2,8 objektívvel (lásd Balázs videós blogbejegyzéseit)

Ebben a bejegyzésben megmutatom, milyen alapvető dolgokra figyelj oda, ha videót készítesz akár egy laptoppal, akár telefonnal.

1. Világítás – Softbox? LED?

A világítást tettem az első helyre, mivel vélhetően az elkészült videóból fogsz kivágni egy képkockát a YouTube cover fotóhoz, vagy ha felvétel közben fotóznak is, annak is jól kell kinéznie. És egyébként is,

a nagy softbox lámpák nagyon VIP backstage érzést adnak el egy Insta sztoriban! : )

Ha van nagy természetes fényforrás és csak nappal szeretnél forgatni, elég 1 kiegészítő fényforrást venned. Ha egy pici felhő már annyira bezavar, hogy semmit nem látni, vagy messze az ablak és éjszaka is szeretsz forgatni, mindenképp szükséged lesz 2 fényforrásra.

Az egyik fényforrást közelebb teszed magadhoz, a másikat picivel távolabb, hogy a kedves ábrázatod valamelyik profilja kissé árnyékosabb legyen mint a másik. Így fogsz jól kinézni, de próbáld ki, ha nekem nem hiszel : )

Softbox

A softbox előnye, hogy nagyon szépen deríti a fényt, de ehhez egy nagyon sok helyet foglaló dobozt kell az állványra tenned. Kinyitott állapotban sok helyet foglal, a sok pakolás közben megsérülhet. Macerásabb, de olcsóbb.

Milyen lámpát vegyek? Videózás, fények, tippek 1

Egy induló szettnél a 2db Softbox-ba 45W-os izzókat tesznek. Ez elégséges beltérre, de viszonylag közelebb kell tenned.

Ha van több kereted rá, akkor javaslom, hogy 90W-os izzós verziót vegyél, így a kamerán is tudod az ISO értéket lejjebb állítani.

Ha nagyon fényes helyen (akár kültéren) fogsz forgatni, akkor olyat keress, amelyikbe 4db izzót tudsz tenni – és itt osztottan tudsz kapcsolni kettőt vagy négyet egyszerre. Ez már 4*45W=180W teljesítmény oldalanként, ami bitang erős lesz. (Jófogáson most éppen találtam ilyet csomagban 30.000Ft-ért)

LED világítás

A LED világítás nagyon pici helyen is elfér, cserébe drágább és ha a Softboxszal azonos fényerősségű – lumen – LED-et keresel, az még drágább lesz! De itt már van lehetőséged akár a fehéregyensúlyt és a fényerősséget is állítani.

Nekem pont ezért esett a választásom egy NANLITE LumiPad11 LED panelre, mert digitálisan látom a fényerőt és színhőmérsékletet is. Szegényke alig tudja az 1000 lumen-t, de irodába kiegészítő fényként tökéletes választás volt számomra. Adaptert nem adnak hozzá és állványt is külön venni kell – szóval eléggé drága mulatság tényleg. Egy ilyen mini szett anniyba kerül mint 2db rendes Softbox. Ennek ellenére egyáltalán nem szerettem volna bajlódni a hatalmas nagy Softboxszal és mobil marad a fényforrásom.

Ha elbírja a keret, akkor szoktak venni hideg fényt is, ami hátulról világítja meg a sziruettet, és megcsillan a hajadon a hideg fény. Nagyon szép és igényes megoldás.

2. Hang

A hang rendkívül fontos, hogy profi legyen! Ezt vagy egy csiptetős mikrofonnal tudod megoldani (akár egy sima headset is jó, amit magad elé teszel úgy, hogy ne látszódjon), vagy közelebb teszed magadhoz a kamerát/telefont. Nagyon gagyi bármilyen jó tartalmú videó, ha alig hallatszódik a hang, mert csak így fért bele a gyönyörű tapéta a falon.

Legyen jó a hang, élvezhető, hallgatható.

3. Kamera pozíció

Biztos láttál már TV riportot, ahol az operatőr nagyon nagy terpeszben áll. Ez azért van, mert így tudta csökkenteni stabilan a kamera magasságát. A kamerát mindig szemmagasságba kell tenni, így sem nem a szem vonal alá és fölé sem tesszük. Így “azonos értékű” beszélőnek tűnsz majd a néző szemében.

Pro tippek

Bármilyen videó is forog -ahogy az illusztráció is mutatja az íróasztalomon – legyen nálad innivaló, csoki, jegyzetek, és még egy kis csoki.

Valamint ne állj a fal elé! Nagyon bénán néz ki a videón – ráadásul még az árnyékod is látszódni fog a falon.

Inspirációs blokk

És akkor itt van néhány minta fotó, amit innen-onnan lőttem az interneten.

Itt van például Ungvári Péter, aki épp az Onlife-nak forgat egy eléggé értékes anyagot. Egy fényforrás közelebbről, a második pedig távolabbról.

Lettner Gábor a pécsi Reménység gyülekezet pásztora épp online beszél – ők alkalmaztak egy hideg fényt felülről is méhrácsos tompítással, izgalmasan néz ki a felvételen.

Nagy Attila a felvételek során kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a hang minőségére – valamint a fényt mindig eltolja a számára előnyösebb profilja felé. Teszi mindezt egy szupervagány sötét fal előtt.

Milyen lámpát vegyek? Videózás, fények, tippek 7

Tusnádi Roli szemmagasságba teszi a laptopját minden webináriumon és mindig áll – így dinamikusabban is tud beszélni és a nézőpont is jó helyen marad. Wolf Gáborék is – nagyon helyesen – állva készítik a felvételeket. Itt láthatsz LED és Softbox fényforrást is, bármelyik megfelelő lehet.

Milyen lámpát vegyek? Videózás, fények, tippek 8

Remélem inspiráló volt számodra ez a néhány gondolat és illusztráció. További hasznos inspirációkért feliratkozhatsz a lenti űrlapon, és alkalmanként kapni fogsz majd értékes tartalmakat.

Matécsa Jonatán

Matécsa Jonatán

Wordpress weboldalak építésével, karbantartásával és/vagy tanácsadással segítem az induló, friss vagy jól haladó vállalkozásokat, így még több bevételt hoznak a weboldalak a tulajdonosaiknak. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. Bízom benne, hogy sikerült új ötleteket adnom valamint közelebb érzed magad egy jó döntéshez!

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Friss tartalom értesítő

Kapcsolódó bejegyzések

Inspirációt keresel?

Kövess minket Facebook-on, és minden érdekes és motiváló cikkről elsőként fogsz értesülni!

Csak egy kattintás:

Letöltés… 55%
Azonnal a tiéd lehet - Töltsd le most!

Évtervező naptár 2022!
Minden fontos dátum egy helyen!

Kampányokat tervezel? Add meg neved és e-mail címed, és azonnal tiéd lehet ingyen a 2021-es évtervező naptár.

✓ Nyomtatható pdf – akár A0 méretben!
Az összes jelentős pirosbetűs ünnep
Minden jelentős “neves” nap
2022 egész éves kampányhoz
BlackFriday kampányhoz
Karácsonyi kampányhoz

.