wordpress tárhely domain vásárlás melyik szolgáltató jobb összehasonlítás szerver

Biztosan tudod, hogy a jó tárhely választás sok problémától és bosszankodástól tud megmenteni. Sőt, a tárhely gyorsasága a felhasználói élményt, bizalmat, vásárlási kosárértéket és konverziót is tudja javítani. Ebben a bejegyzésben megmutatom a legfontosabb tárhely választási szempontokat és olyan részleteket mutatok meg, amire elsőre nem is gondoltál.

Amennyiben téged csak az érdekel, mi alapján válassz tárhelyet, kattints erre a linkre:
» Tárhely összehasonlítás – melyiket válasszam? «

Ha felhő alapú VPS tárhelyet keresel, akkor Neked inkább ez a bejegyzés szól – klikk.

Miért fontos weboldalhoz jó tárhelyet választani?

A tárhely szolgáltatód fogja biztosítani weboldalad jó és/vagy rossz működését, sebességét, SSL biztonságos hitelesítését és e-mail levelezését. Ha már gyakorlottabb vagy a weboldal készítés területén, akkor nem okoz gondot a rengeteg technikai adat, amit megmutatnak a tárhely csomagoknál. Ha friss a vállalkozásod, és még új az online jelenlét világa, szeretnék segíteni, milyen szempontokat vegyél figyelembe, hogyan válaszd ki a megfelelő tárhelyet, mert ez – néha minimálisan, máskor erőteljesebben – hatással lesz akár a SEO keresőoptimalizálásra is.

A bejegyzésem elején néhány alapvető témáról olvashatsz, a közepén néhány biztonsági és spórolási tippet és trükköt javaslok Neked, a végén pedig egy összehasonlító táblázatot és javasolt tárhelyszolgáltatót találsz.

Rövid tartalomjegyzék, hogy egyből azt a részt olvashasd el, amelyik valóban érdekel:

Domain vásárlás

A domain a weboldalad címe, amit a vásárlóid/látogatóid beírnak a böngészőbe. Például így néz ki: www.weboldaladneve.hu vagy weboldaladneve.hu
Szabadon választhatsz magadnak bármilyen oldal címet – és ez sokszor elég nehéz, mert vagy semmi nem jut eszedbe, vagy túl sok lehetőséged van.
Választhatsz .hu .com .eu és még tengernyi más végződésű domaint, ebben nincs korlátozás.

Domain névválasztás tippek:
1. Vedd figyelembe a célközönséged igényeit! Vajon a célközönséged figyelmét milyen név ragadja meg?
2. Magyar piacon a legelfogadottabb a .hu domain
3. ne legyen túl bonyolult, hosszú és nehezen megjegyezhető a címed!
4. Bizonyos piacon az angol fantázianév magasabb minőséget sugározhat, így előnyösebb lehet.
5. Ne válassz ékezetes domain-t! Rengeteg problémád lesz vele, és egyébként a felhasználók ékezet nélkül fognak keresni a neten.

Honnan tudod, melyik domain név szabad még?

Előfordulhat, hogy valamelyik áhított domain név már foglalt – ebben az esetben kettő lehetőséged van. Vagy megpróbálod megvenni a domain-t, vagy kitalálsz egy módosított verziót/újat. A domain nevek elérhetőségét a » domain.hu « oldalon tudod ellenőrizni.

Mennyibe kerül egy domain?
Általában 1-2000 Ft szokott lenni 1 év, de sok tárhely szolgáltató kedvezményes árat szokott szabni az első évre, ha náluk vásárolsz tárhelyet is.

Több domain-t is meg tudok vásárolni?
Igen, tárhelyszolgáltatótól függ, de akár 10-20 domain vagy még több is a tiéd lehet. Neked kell mérlegelni, megéri-e a pénztárcádat terhelni ezzel.
Általában akkor vásárolnak több domain-t, amikor valami fontos címet szeretnének lefoglalni, ha később szükség lenne rá, vagy csak a konkurencia elől happolja el az ember. Az egyik cégnél 5-6 ilyen domaint vásároltam csak azért, nehogy másé legyen. Ezeket a címeket aztán 301-es átirányítással át lehet irányítani a fő domain-re.

Nem vettem még domain-t soha, hogyan vásároljam meg?

Ebben a rövid videóban végigvezetlek lépésről lépésre a domain vásárlásodon, ha segítséget keresel:


Weboldal tárhely/hosting

Ha weboldalt szeretnél építeni, szükséged van egy tárhelyre, ahol az egész évben 0-24 elérhető minden kép, szöveg, tartalom nyilvánosan a látogatók számára, vagy csak számodra korlátozott módon. A tárhelyszolgáltatók rengeteg szervert üzemeltetnek, és a tárhelyed bérlésekor az összes merevlemeznek egy pici részét Te is megkapod.

A tárhely, szerver, webtárhely, hosting szolgáltatás kifejezések gyakorlatilag ugyan azt jelentik felhasználói szempontból nézve. Elméletileg a tárhely csak fájlok megosztására szolgálna, a hosting pedig egy komplexebb szolgáltatást tükrözne, de a hétköznapi nyelvben ezek már összeolvadtak – nem feltétlen helyes módon.

Ha weboldalra van szükséged, akkor válassz egy belépő szintű tárhely szolgáltatót, de ne ingyeneset! Ami ingyen van az nem fogja segíteni a vállalkozásod ebben az esetben, főleg a minőség és megbízhatóság miatt. Hasonlóképpen az “olcsó weboldal tárhely” soha nem fog minőségi szolgáltatást adni Neked. Vagy a kimenő leveleid kerülnek mindig Spam-be, vagy bitang lassú lesz az oldalad, mivel túl sok más ügyféllel közösködsz azonos szerveren.

Fontos tárhely választási szempontok

A domaint és a tárhelyet érdemes egyszerre és egy helyen megvásárolni, ha most vágsz bele. Sokkal egyszerűbb lesz sok beállítás, és felesleges problémáktól kíméled meg magad – lesz elég más kérdés is a vállalkozásod indulása körül más témában.

Mennyi weboldalt szeretnél fenntartani? Mekkora tárhelyre van szükséged?
Ha csak 1 oldalra van szükséged, akkor az 200-300Mb körül fog mozogni az alapvető WordPress oldalad. Számolj hozzá még néhány biztonsági mentést és a levelezésed is – ha itt szeretnéd kezelni. Tapasztalatom alapján érdemes már induláskor 2-3Gb tárhellyel indulni, de később is könnyű bővíteni a tárhelyet, csak írni kell az ügyfélszolgálatnak.

Biztonsági mentés
Érdemes legalább 2-4 biztonsági mentést a tárhelyeden tárolni, ha elrontasz valamit – így könnyen tudsz majd visszaállítást elvégezni. Fontos tudnod, hogyha véletlenül megfertőződne az oldalad, akkor a biztonsági mentéseid is megfertőződhetnek, így a biztonsági mentéseket érdemes egy külső helyre is elmentened (Google drive, Dropbox).

Biztonság
Tájékozódj, mennyire tartják fontosnak a tárhelyed védelmét a szolgáltatók. Másrészről mivel én kizárólag WordPress oldalakkal foglalkozom, így ebben tudlak segíteni Téged is. A WordPress egy szuper tartalomkezelő rendszer, de nulla védelemmel van ellátva. Hiába védi a szolgáltató a tárhelyed, ha Te nem vigyázol rá! Mindenképpen telepíts legalább egy Logniser bővítményt az oldalra ha WordPress-t használsz, ami maximum 3 rossz próbálkozást enged a robotoknak a belépő admin felületen. Személy szerint az iTheme Security Pro-t javaslom weboldalad védelme érdekében.

Ügyfélszolgálat 0/24
Tájékozódj a kiszemelt szolgáltató Facebook és Google értékelései között, ki mit ír róla? Mindig vannak olyan értékelők, akiknek soha semmi nem jó, ezért találni fogsz szinte minden szolgáltatónál nagyon negatív 1-2 csillagos értékelést, de a nagy átlag nem szokott tévedni.
A tárhely szolgáltatók manapság már 99,9%-os rendelkezésre állást biztosítanak az ügyfeleik számár! Aki csak 99%-ot biztosít, az 1 év alatt elfogadhatónak tartja a 3,95 napnyi hibalehetőséget, ami igen komoly veszteség lehet számodra. Tehát mindenképp a 99,9%-os rendelkezésre állást keresd!
Az ügyfélszolgálat gyorsasága egy másik szempont, mivel minden elvesztegetett perc amíg nem kapsz segítséget, potenciális bevétel kiesés lesz a weboldalad nem működése miatt. Fontos a gyors és segítőkész, érthetően kommunikáló tárhely support.

SSL tanusítvány
Mivel az SSL biztonsági tanúsítvány által biztonságosabb lesz az internet, a Google kereső rangsorolásába is beleszámít ez a faktor – még ha minimálisan is. Ha webshopot tervezel, biztonságosan szeretnél elkérni érzékeny adatokat a látogatóidtól, erre mindenképpen szükséged lesz!
SSL – ha van a weboldalon SSL beállítás, akkor zöld lakat jelenik meg a böngészőben és http helyett https lesz az oldal címe előtt; s=security. Ha regisztrációkat, bankkártyás fizetést, személyes adatokat (webshop) és más bizalmas vagy érzékeny adatokat szeretnél kezelni az oldalon, erre mindenképp szükséged lesz!
Vannak ingyenes SSL tanúsítványok és fizetős verziók is. A legtöbb szolgáltató már alapvető szolgáltatásként ingyen adja az SSL tanúsítványt minden felhasználójának.

Sebesség
Erről árulnak el a legkevesebbet a szolgáltatók – milyen gyors a weboldal tárhely? WordPress oldalt szeretnél? Mennyire lesz gyors a wordpress oldalad? Első nekiindulásra nehéz ezt kitalálni, de a bejegyzés végén egy táblázatban összefoglaltam néhány magyar tárhelyet, kitérve az írás/olvasás limitre is. Napjainkban az SSD tárhely már alapvető követelmény, ezért csak SSD tárhelyet válassz, ami egyik garanciája a gyorsaságnak.
Másik fontos szempont, hogy milyen gyors a szerver internet kapcsolata. Ezeket az adatokat szintén fel szokták tüntetni a csomagajánlatok leírásában.

cPanel
Regisztráció után be tudsz lépni egy felhasználói felületre, ahol jó esetben cPanel-t fogsz találni. Itt tudsz rengeteg hasznos és fontos dolgot beállítani (FTP kapcsolat, e-mail címek, php verziószám állítás, weboldal tömörítés, MySql adatbázis kapcsolatok, biztonsági mentés, több domain esetén átirányítások, belső fájlkezelő, stb…). Egy cPanel így néz ki:
Wordpress weboldal tárhely összehasonlítás + domain regisztráció 1

I/O
A cPanelen látható ez az érték, de mit is jelent? A másodpercenként elvégezhető Input/Output műveletek számát határozza meg, azaz az írás/olvasási műveletet.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha feltöltesz a tárhelyedre egy 100MB-os dokumentumot, akkor a látogatóid ezt maximum azzal a sebességgel tudják letölteni, amit a tárhely szolgáltatód meghatározott, így hiába van 1000Mb/s internetes előfizetésük, maximum 5-10-20Mb/s-el tudnak letölteni. Webshop esetén a “kosárba rakom” funkció és minden egyéb lépés “írja” az adatbázist, így ilyen esetekben is meghatározó lehet mindez. Ezt az értéket nem mutatják meg előre a szolgáltatók, csak tapasztalat útján lehet ezt kitalálni – bár nem csak ez határozza meg a tárhely gyorsaságát, de elég fontos. A lenti táblázatban látni fogod, melyik szolgáltató milyen sebességet garantál.

php verzió
Ahhoz, hogy dinamikus tartalmat tudj megjeleníteni a weboldaladon (tartalomkezelő rendszer pl.: WordPress, vagy e-mail feliratkozás, stb…) php szkriptnyelv futtatására van szükség a tárhelyen/szervere, amit bérelsz. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a weboldalad mindenféle php modulokból áll, és ezeket a kódsorokat a szerver feldolgozza, és a végén csak egy statikus HTML oldalt fog generálni amit a Chrome/Firefox böngésződ értelmezni tud.
A WordPress-hez és a legtöbb plugin-hoz már a php 7.0 verzió az elvárt (Divi vagy Elementor építők 7.0 alatt sokszor hibásan működnek). Minél magasabb a php verzió száma, annál gyorsabban tudja feldolgozni a kódsorokat, valamint időről időre a megismert hibákat és biztonsági réseket is megszüntetik a kiadásokkal. Tárhely választásnál arra is figyelj, legalább php 7.0 vagy 7.2 futtatására legyen lehetőséged!

Próbaidőszak
Bármennyire is próbálsz tájékozódni, nem mindig sikerül mindent megtudnod. Ebben az esetben jön jól a próbaidőszak, amikor néhány napig kipróbálhatod a szolgáltatás színvonalasságát. Ha megfelelő és tudtál haladni a munkáddal, ne variálj, de ha csalódtál vagy nem azt a szolgáltatást kaptad amit elvártál és az ügyfélszolgálat sem tud Neked segíteni, válts nyugodtan és élj a próbaidőszak adta lehetőséggel!

WordPress-t szeretnél használni?
Ha már tudod, hogy milyen CMS rendszert szeretnél telepíteni a tárhelyre, mindenképpen győződj meg róla, hogy a tárhely szolgáltató biztosítja a WordPress, Joomla vagy Drupal rendszer telepítéséhez és működéséhez szükséges feltételeket. Nagyon sok belépő szintű tárhely csomag van, ahol nem engedélyezett például a wordpress, csak nagyobb kategóriájú csomagban. Erre mindenképp figyelj oda, és ha bizonytalan vagy, teszteld előre az ügyfélszolgálatot és kérd meg őket, hogy segítsenek jól választani.

Tárhely szolgáltatók összehasonlítása

A lenti 4 tárhely szolgáltatót saját tapasztalataim alapján állítottam össze, mivel a legtöbb ügyfelem ezeknél a tárhely szolgáltatóknál volt, amikor átvettem őket.

Egy WordPress mérete a telepítés, néhány plugin hozzáadása és a tartalmak elkészítésével már 100-200Mb lehet, amihez még hozzá kell számolni az e-mail címekhez rendelt tárhelyet és néhány biztonsági mentést, amit a tárhelyen (is) eltárolsz az esetleges egyszerűbb helyreállítás miatt. Ezért nem 1Gb-os csomagokat hasonlítottam össze, hanem a következő elérhető léptéket (4-5Gb-ot), ami még nem megterhelő induló vállalkozásnak éves szinten.

Funkció leírása Wordpress weboldal tárhely összehasonlítás + domain regisztráció 2tarhelypark.huWordpress weboldal tárhely összehasonlítás + domain regisztráció 3tarhely.euWordpress weboldal tárhely összehasonlítás + domain regisztráció 4tarhely.comWordpress weboldal tárhely összehasonlítás + domain regisztráció 5rackhost.hu
Tárhely mérete4 Gb3 Gb5 Gb5 Gb
Tárhely ára (2019 November)Bruttó 13.957 Ft/évBruttó 17.653 Ft/évBruttó 12.573 Ft/évBruttó 12.700 Ft/év
Domain ára (2019 November)Bruttó 3.035 Ft/2 évBruttó 3.175 Ft/2 évBurttó 3.048 Ft/2 évBurttó 1.905 Ft/2 év
cPanelVanVanVanNincs
Felvehető domainKorlátlan5 dbKorlátlan3 db
Parkoltatható domainKorlátlan50 db25 db 
E-mail címekKorlátlan50 dbKorlátlan10 db
SSLIngyenesIngyenesIngyenesIngyenes
MySql adatbázisKorlátlan10 dbKorlátlan3 db
I/O érték20 MB/s5 MB/s10 MB/sN/A
 Részletek »Részletek »Részletek »Részletek »

A fenti táblázatból kimaradtak a biztosított virtuális és valós RAM memória adatok, valamint más egyéb összehasonlítások, amelyek nagyjából egyformák ezeknél a magyar tárhely csomagoknál.

Szerencsére nem sok problémám volt az ügyfeleim oldalaival, de amikor hibát tapasztaltam, mind a 4 tárhelyszolgáltató rövid időn belül segítségemre volt nappal és éjjel is, a hibajegyekre gyorsan válaszoltak és ha kérdés volt, telefonon felhívtak.

Fontos! Ezek a tárhely csomagok induló weboldalak és webshopok számára megfelelőek kb napi 100-400 látogatóval. Ha komolyabb és nagyon gyors szolgáltatót keresel, akkor mindenképpen a VIP szolgáltatásokat keresd! Ilyen VPS tárhely szolgáltató például a Cloudways is, akit bátran ajánlok bármekkora webshopokhoz.

Melyik tárhelyszolgáltatót ajánlom?

A 4 szolgáltatóból a tarhelypark.hu-ot hoznám ki ajánlásra a korlátlanság és a I/O sebesség miatt, bár itt csak 4Gb-ot kapunk, amíg a versenytársak már 5Gb-ot is kínálnak – de jelentős sebesség csökkenéssel vagy korlátozott egyéb funkciókkal.
 

Cloudways VPN tárhely logó

Nagyban gondolkozol?

Vedd meg a domain-ot valamelyik magyar szolgáltatónál ahol a levelezést is tudod tartani, de a weboldalt tartsd VPS felhő tárhelyen a Cloudways-nél – nagyon gyors lesz!


* A fenti linkek közül néhány affiliate link, de ez az összehasonlítást és az ajánlást nem befolyásolta.

Matécsa Jonatán

Matécsa Jonatán

Wordpress weboldalak építésével, karbantartásával és/vagy tanácsadással segítem az induló, friss vagy jól haladó vállalkozásokat, így még több bevételt hoznak a weboldalak a tulajdonosaiknak. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. Bízom benne, hogy sikerült új ötleteket adnom valamint közelebb érzed magad egy jó döntéshez!

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Friss tartalom értesítő

Kapcsolódó bejegyzések

Inspirációt keresel?

Kövess minket Facebook-on, és minden érdekes és motiváló cikkről elsőként fogsz értesülni!

Csak egy kattintás:

Letöltés… 55%
Azonnal a tiéd lehet - Töltsd le most!

Évtervező naptár 2022!
Minden fontos dátum egy helyen!

Kampányokat tervezel? Add meg neved és e-mail címed, és azonnal tiéd lehet ingyen a 2021-es évtervező naptár.

✓ Nyomtatható pdf – akár A0 méretben!
Az összes jelentős pirosbetűs ünnep
Minden jelentős “neves” nap
2022 egész éves kampányhoz
BlackFriday kampányhoz
Karácsonyi kampányhoz

.