wordpress tárhely domain vásárlás melyik szolgáltató jobb összehasonlítás szerver

Biztosan tudod, hogy a jó tárhely választás sok problémától és bosszankodástól tud megmenteni. Sőt, a tárhely gyorsasága a felhasználói élményt, bizalmat, vásárlási kosárértéket és konverziót is tudja javítani. Ebben a bejegyzésben megmutatom a legfontosabb tárhely választási szempontokat és olyan részleteket mutatok meg, amire elsőre nem is gondoltál.

Amennyiben téged csak az érdekel, mi alapján válassz tárhelyet, kattints erre a linkre:
» Tárhely összehasonlítás – melyiket válasszam? «

Miért fontos weboldalhoz jó tárhelyet választani?

A tárhely szolgáltatód fogja biztosítani weboldalad jó és/vagy rossz működését, sebességét, SSL biztonságos hitelesítését és e-mail levelezését. Ha már gyakorlottabb vagy a weboldal készítés területén, akkor nem okoz gondot a rengeteg technikai adat, amit megmutatnak a tárhely csomagoknál. Ha friss a vállalkozásod, és még új az online jelenlét világa, szeretnék segíteni, milyen szempontokat vegyél figyelembe, hogyan válaszd ki a megfelelő tárhelyet, mert ez – néha minimálisan, máskor erőteljesebben – hatással lesz akár a SEO keresőoptimalizálásra is.

A bejegyzésem elején néhány alapvető témáról olvashatsz, a közepén néhány biztonsági és spórolási tippet és trükköt javaslok Neked, a végén pedig egy összehasonlító táblázatot és javasolt tárhelyszolgáltatót találsz.

Rövid tartalomjegyzék, hogy egyből azt a részt olvashasd el, amelyik valóban érdekel:

Domain vásárlás

A domain a weboldalad címe, amit a vásárlóid/látogatóid beírnak a böngészőbe. Például így néz ki: www.weboldaladneve.hu vagy weboldaladneve.hu
Szabadon választhatsz magadnak bármilyen oldal címet – és ez sokszor elég nehéz, mert vagy semmi nem jut eszedbe, vagy túl sok lehetőséged van.
Választhatsz .hu .com .eu és még tengernyi más végződésű domaint, ebben nincs korlátozás.

Domain névválasztás tippek:
1. Vedd figyelembe a célközönséged igényeit! Vajon a célközönséged figyelmét milyen név ragadja meg?
2. Magyar piacon a legelfogadottabb a .hu domain
3. ne legyen túl bonyolult, hosszú és nehezen megjegyezhető a címed!
4. Bizonyos piacon az angol fantázianév magasabb minőséget sugározhat, így előnyösebb lehet.
5. Ne válassz ékezetes domain-t! Rengeteg problémád lesz vele, és egyébként a felhasználók ékezet nélkül fognak keresni a neten.

Honnan tudod, melyik domain név szabad még?

Előfordulhat, hogy valamelyik áhított domain név már foglalt – ebben az esetben kettő lehetőséged van. Vagy megpróbálod megvenni a domain-t, vagy kitalálsz egy módosított verziót/újat. A domain nevek elérhetőségét a » domain.hu « oldalon tudod ellenőrizni.

Mennyibe kerül egy domain?
Általában 1-2000 Ft szokott lenni 1 év, de sok tárhely szolgáltató kedvezményes árat szokott szabni az első évre, ha náluk vásárolsz tárhelyet is.

Több domain-t is meg tudok vásárolni?
Igen, tárhelyszolgáltatótól függ, de akár 10-20 domain vagy még több is a tiéd lehet. Neked kell mérlegelni, megéri-e a pénztárcádat terhelni ezzel.
Általában akkor vásárolnak több domain-t, amikor valami fontos címet szeretnének lefoglalni, ha később szükség lenne rá, vagy csak a konkurencia elől happolja el az ember. Az egyik cégnél 5-6 ilyen domaint vásároltam csak azért, nehogy másé legyen. Ezeket a címeket aztán 301-es átirányítással át lehet irányítani a fő domain-re.

Nem vettem még domain-t soha, hogyan vásároljam meg?

Ebben a rövid videóban végigvezetlek lépésről lépésre a domain vásárlásodon, ha segítséget keresel:


Weboldal tárhely/hosting

Ha weboldalt szeretnél építeni, szükséged van egy tárhelyre, ahol az egész évben 0-24 elérhető minden kép, szöveg, tartalom nyilvánosan a látogatók számára, vagy csak számodra korlátozott módon. A tárhelyszolgáltatók rengeteg szervert üzemeltetnek, és a tárhelyed bérlésekor az összes merevlemeznek egy pici részét Te is megkapod.

A tárhely, szerver, webtárhely, hosting szolgáltatás kifejezések gyakorlatilag ugyan azt jelentik felhasználói szempontból nézve. Elméletileg a tárhely csak fájlok megosztására szolgálna, a hosting pedig egy komplexebb szolgáltatást tükrözne, de a hétköznapi nyelvben ezek már összeolvadtak – nem feltétlen helyes módon.

Ha weboldalra van szükséged, akkor válassz egy belépő szintű tárhely szolgáltatót, de ne ingyeneset! Ami ingyen van az nem fogja segíteni a vállalkozásod ebben az esetben, főleg a minőség és megbízhatóság miatt. Hasonlóképpen az “olcsó weboldal tárhely” soha nem fog minőségi szolgáltatást adni Neked. Vagy a kimenő leveleid kerülnek mindig Spam-be, vagy bitang lassú lesz az oldalad, mivel túl sok más ügyféllel közösködsz azonos szerveren.

Fontos tárhely választási szempontok

A domaint és a tárhelyet érdemes egyszerre és egy helyen megvásárolni, ha most vágsz bele. Sokkal egyszerűbb lesz sok beállítás, és felesleges problémáktól kíméled meg magad – lesz elég más kérdés is a vállalkozásod indulása körül más témában.

Mennyi weboldalt szeretnél fenntartani? Mekkora tárhelyre van szükséged?
Ha csak 1 oldalra van szükséged, akkor az 200-300Mb körül fog mozogni az alapvető WordPress oldalad. Számolj hozzá még néhány biztonsági mentést és a levelezésed is – ha itt szeretnéd kezelni. Tapasztalatom alapján érdemes már induláskor 2-3Gb tárhellyel indulni, de később is könnyű bővíteni a tárhelyet, csak írni kell az ügyfélszolgálatnak.

Biztonsági mentés
Érdemes legalább 2-4 biztonsági mentést a tárhelyeden tárolni, ha elrontasz valamit – így könnyen tudsz majd visszaállítást elvégezni. Fontos tudnod, hogyha véletlenül megfertőződne az oldalad, akkor a biztonsági mentéseid is megfertőződhetnek, így a biztonsági mentéseket érdemes egy külső helyre is elmentened (Google drive, Dropbox).

Biztonság
Tájékozódj, mennyire tartják fontosnak a tárhelyed védelmét a szolgáltatók. Másrészről mivel én kizárólag WordPress oldalakkal foglalkozom, így ebben tudlak segíteni Téged is. A WordPress egy szuper tartalomkezelő rendszer, de nulla védelemmel van ellátva. Hiába védi a szolgáltató a tárhelyed, ha Te nem vigyázol rá! Mindenképpen telepíts legalább egy Logniser bővítményt az oldalra ha WordPress-t használsz, ami maximum 3 rossz próbálkozást enged a robotoknak a belépő admin felületen. Személy szerint az iTheme Security Pro-t javaslom weboldalad védelme érdekében.

Ügyfélszolgálat 0/24
Tájékozódj a kiszemelt szolgáltató Facebook és Google értékelései között, ki mit ír róla? Mindig vannak olyan értékelők, akiknek soha semmi nem jó, ezért találni fogsz szinte minden szolgáltatónál nagyon negatív 1-2 csillagos értékelést, de a nagy átlag nem szokott tévedni.
A tárhely szolgáltatók manapság már 99,9%-os rendelkezésre állást biztosítanak az ügyfeleik számár! Aki csak 99%-ot biztosít, az 1 év alatt elfogadhatónak tartja a 3,95 napnyi hibalehetőséget, ami igen komoly veszteség lehet számodra. Tehát mindenképp a 99,9%-os rendelkezésre állást keresd!
Az ügyfélszolgálat gyorsasága egy másik szempont, mivel minden elvesztegetett perc amíg nem kapsz segítséget, potenciális bevétel kiesés lesz a weboldalad nem működése miatt. Fontos a gyors és segítőkész, érthetően kommunikáló tárhely support.

SSL tanusítvány
Mivel az SSL biztonsági tanúsítvány által biztonságosabb lesz az internet, a Google kereső rangsorolásába is beleszámít ez a faktor – még ha minimálisan is. Ha webshopot tervezel, biztonságosan szeretnél elkérni érzékeny adatokat a látogatóidtól, erre mindenképpen szükséged lesz!
SSL – ha van a weboldalon SSL beállítás, akkor zöld lakat jelenik meg a böngészőben és http helyett https lesz az oldal címe előtt; s=security. Ha regisztrációkat, bankkártyás fizetést, személyes adatokat (webshop) és más bizalmas vagy érzékeny adatokat szeretnél kezelni az oldalon, erre mindenképp szükséged lesz!
Vannak ingyenes SSL tanúsítványok és fizetős verziók is. A legtöbb szolgáltató már alapvető szolgáltatásként ingyen adja az SSL tanúsítványt minden felhasználójának.

Sebesség
Erről árulnak el a legkevesebbet a szolgáltatók – milyen gyors a weboldal tárhely? WordPress oldalt szeretnél? Mennyire lesz gyors a wordpress oldalad? Első nekiindulásra nehéz ezt kitalálni, de a bejegyzés végén egy táblázatban összefoglaltam néhány magyar tárhelyet, kitérve az írás/olvasás limitre is. Napjainkban az SSD tárhely már alapvető követelmény, ezért csak SSD tárhelyet válassz, ami egyik garanciája a gyorsaságnak.
Másik fontos szempont, hogy milyen gyors a szerver internet kapcsolata. Ezeket az adatokat szintén fel szokták tüntetni a csomagajánlatok leírásában.

cPanel
Regisztráció után be tudsz lépni egy felhasználói felületre, ahol jó esetben cPanel-t fogsz találni. Itt tudsz rengeteg hasznos és fontos dolgot beállítani (FTP kapcsolat, e-mail címek, php verziószám állítás, weboldal tömörítés, MySql adatbázis kapcsolatok, biztonsági mentés, több domain esetén átirányítások, belső fájlkezelő, stb…). Egy cPanel így néz ki:

I/O
A cPanelen látható ez az érték, de mit is jelent? A másodpercenként elvégezhető Input/Output műveletek számát határozza meg, azaz az írás/olvasási műveletet.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha feltöltesz a tárhelyedre egy 100MB-os dokumentumot, akkor a látogatóid ezt maximum azzal a sebességgel tudják letölteni, amit a tárhely szolgáltatód meghatározott, így hiába van 1000Mb/s internetes előfizetésük, maximum 5-10-20Mb/s-el tudnak letölteni. Webshop esetén a “kosárba rakom” funkció és minden egyéb lépés “írja” az adatbázist, így ilyen esetekben is meghatározó lehet mindez. Ezt az értéket nem mutatják meg előre a szolgáltatók, csak tapasztalat útján lehet ezt kitalálni – bár nem csak ez határozza meg a tárhely gyorsaságát, de elég fontos. A lenti táblázatban látni fogod, melyik szolgáltató milyen sebességet garantál.

php verzió
Ahhoz, hogy dinamikus tartalmat tudj megjeleníteni a weboldaladon (tartalomkezelő rendszer pl.: WordPress, vagy e-mail feliratkozás, stb…) php szkriptnyelv futtatására van szükség a tárhelyen/szervere, amit bérelsz. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a weboldalad mindenféle php modulokból áll, és ezeket a kódsorokat a szerver feldolgozza, és a végén csak egy statikus HTML oldalt fog generálni amit a Chrome/Firefox böngésződ értelmezni tud.
A WordPress-hez és a legtöbb plugin-hoz már a php 7.0 verzió az elvárt (Divi vagy Elementor építők 7.0 alatt sokszor hibásan működnek). Minél magasabb a php verzió száma, annál gyorsabban tudja feldolgozni a kódsorokat, valamint időről időre a megismert hibákat és biztonsági réseket is megszüntetik a kiadásokkal. Tárhely választásnál arra is figyelj, legalább php 7.0 vagy 7.2 futtatására legyen lehetőséged!

Próbaidőszak
Bármennyire is próbálsz tájékozódni, nem mindig sikerül mindent megtudnod. Ebben az esetben jön jól a próbaidőszak, amikor néhány napig kipróbálhatod a szolgáltatás színvonalasságát. Ha megfelelő és tudtál haladni a munkáddal, ne variálj, de ha csalódtál vagy nem azt a szolgáltatást kaptad amit elvártál és az ügyfélszolgálat sem tud Neked segíteni, válts nyugodtan és élj a próbaidőszak adta lehetőséggel!

WordPress-t szeretnél használni?
Ha már tudod, hogy milyen CMS rendszert szeretnél telepíteni a tárhelyre, mindenképpen győződj meg róla, hogy a tárhely szolgáltató biztosítja a WordPress, Joomla vagy Drupal rendszer telepítéséhez és működéséhez szükséges feltételeket. Nagyon sok belépő szintű tárhely csomag van, ahol nem engedélyezett például a wordpress, csak nagyobb kategóriájú csomagban. Erre mindenképp figyelj oda, és ha bizonytalan vagy, teszteld előre az ügyfélszolgálatot és kérd meg őket, hogy segítsenek jól választani.

Tárhely szolgáltatók összehasonlítása

A lenti 4 tárhely szolgáltatót saját tapasztalataim alapján állítottam össze, mivel a legtöbb ügyfelem ezeknél a tárhely szolgáltatóknál volt, amikor átvettem őket.

Egy WordPress mérete a telepítés, néhány plugin hozzáadása és a tartalmak elkészítésével már 100-200Mb lehet, amihez még hozzá kell számolni az e-mail címekhez rendelt tárhelyet és néhány biztonsági mentést, amit a tárhelyen (is) eltárolsz az esetleges egyszerűbb helyreállítás miatt. Ezért nem 1Gb-os csomagokat hasonlítottam össze, hanem a következő elérhető léptéket (4-5Gb-ot), ami még nem megterhelő induló vállalkozásnak éves szinten.

Funkció leírása tarhelypark.hutarhely.eutarhely.comrackhost.hu
Tárhely mérete4 Gb3 Gb5 Gb5 Gb
Tárhely ára (2019 November)Bruttó 13.957 Ft/évBruttó 17.653 Ft/évBruttó 12.573 Ft/évBruttó 12.700 Ft/év
Domain ára (2019 November)Bruttó 3.035 Ft/2 évBruttó 3.175 Ft/2 évBurttó 3.048 Ft/2 évBurttó 1.905 Ft/2 év
cPanelVanVanVanNincs
Felvehető domainKorlátlan5 dbKorlátlan3 db
Parkoltatható domainKorlátlan50 db25 db
E-mail címekKorlátlan50 dbKorlátlan10 db
SSLIngyenesIngyenesIngyenesIngyenes
MySql adatbázisKorlátlan10 dbKorlátlan3 db
I/O érték20 MB/s5 MB/s10 MB/sN/A
Részletek »Részletek »Részletek »Részletek »

 

A fenti táblázatból kimaradtak a biztosított virtuális és valós RAM memória adatok, valamint más egyéb összehasonlítások, amelyek nagyjából egyformák ezeknél a magyar tárhely csomagoknál.

Szerencsére nem sok problémám volt az ügyfeleim oldalaival, de amikor hibát tapasztaltam, mind a 4 tárhelyszolgáltató rövid időn belül segítségemre volt nappal és éjjel is, a hibajegyekre gyorsan válaszoltak és ha kérdés volt, telefonon felhívtak.

Fontos! Ezek a tárhely csomagok induló weboldalak és webshopok számára megfelelőek kb napi 100-400 látogatóval. Ha komolyabb és nagyon gyors szolgáltatót keresel, akkor mindenképpen a VIP szolgáltatásokat keresd!

Melyik tárhelyszolgáltatót ajánlom?

A 4 szolgáltatóból a tarhelypark.hu-ot hoznám ki ajánlásra a korlátlanság és a I/O sebesség miatt, bár itt csak 4Gb-ot kapunk, amíg a versenytársak már 5Gb-ot is kínálnak – de jelentős sebesség csökkenéssel vagy korlátozott egyéb funkciókkal.

* A fenti linkek közül néhány affiliate link, de ez az összehasonlítást és az ajánlást nem befolyásolta.

Matécsa Jonatán
Weboldal készítés & marketing tanácsadás

Matécsa Jonatán vagyok, weboldalakat turbózok fel.
Mit jelent ez? Wordpress weboldalak építésével, karbantartásával és tanácsadással segítem a vállalkozásokat, így még több bevételt hoznak a weboldalak a tulajdonosaiknak.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. Bízom benne, hogy sikerült új ötleteket adnom valamint közelebb érzed magad egy nyereséges döntéshez!

Bejegyzés megosztása

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn

Friss tartalom értesítő

Kapcsolódó bejegyzések