Divi vs elementor összehasonlítás wordpress weboldal készítés

Most építed életed első weboldalát? Egyszerűbben szeretnél WordPress oldalt építeni? Gyorsan összekattintanád az oldalt?

Nehéz kiigazodni, mi alapján válassz jól weboldal szerkesztőt – főleg, ha teljesen új vagy ezen a területen.
Ebben a bejegyzésben weboldal készítésben kevésbé jártas – de nagyon lelkes – weboldal készítőknek találsz segítséget, melyik oldalépítőt válaszd. Sőt, egy nagyon fontos szempontot árulok el a végén, amire nagyon kevesen gondolnak, és szinte sehol sem lehet róla olvasni “Divi vs Elementor” témában.

Divi vagy Elementor

Rengeteg típusú összehasonlítás van arról, melyik a jobb WordPress oldalépítő, sőt – mint az Apple vs Android fanatikus táboroknál, így a Divi hívők és Elementor hívők között is kialakulhat fórumokon és Facebook csoportokban erőteljesebb vitatkozás. Miért és milyen szempontok alapján alakulnak ki ezek a beszélgetések?

Mindegyik oldalépítő megoldás több szempontból is összehasonlítható:
– Mennyibe kerül?
– Melyik a gyorsabb?
– Melyikben van több “modul”?
– Melyiket könnyebb kezelni?
– Melyik a biztonságosabb?
– Mióta van a piacon?
– Mennyi WordPress oldal készült már el vele?
– Webshophoz, webáruházhoz jó lesz?
– Milyen a support, ha elakadsz valahol?
– Mennyi egyéb plugin kell, hogy esetleges egyedi elképzeléseket is meg tudj valósítani?

A kérdéseket még sorolhatnám nagyon sokáig, a funkciók mindkettő pagebuilder esetén hónapról hónapra változik. Terveim szerint mindegyik kérdésre szeretnék majd idővel válaszolni – most azonban csak 2 szempontot fogok elmondani Neked, feltételezve, hogy már érted a WordPress alapvető dolgait. Vélemény blog – kérlek így olvasd.

WordPress + Téma

Fontos tudnod, hogy a WordPress CMS-nek szüksége van egy témára (smink), ami meghatározza, hogyan jelenjenek meg a szövegek, kiemelt részek, menü, lábléc, webshop termékek, kapcsolati űrlapok – szóval kb mindent a téma határoz meg.

A WordPress telepítésekor automatikusan telepítésre kerül néhány téma, de ezerszámra választhatsz másik ingyenes és fizetős témát is (WP téma választás: Vezérlőpult – Megjelenés – Sablonok).

Ezeknek a témáknak 5-10 éve még nem volt semmilyen grafikai szerkesztő felülete, ezért olyan témát kellett telepíteni, ami nagyon hasonlított az elképzeléshez. Ha nem volt ilyen, akkor HTML, CSS és olykor PHP kódokkal  kellett személyre szabni az adott témát. Erre hozott megoldást a különféle WYSIWYG oldalépítő programok sokasága.

A WYSIWYG egy angol rövidítés, jelentése: what you see is what you get – azaz: amit látsz a szerkesztés közben, azt kapod végeredményképpen is. A Divi és az Elementor is ilyen oldalépítő program. Amit látok szerkesztés közben, az úgy fog kinézni végeredményképpen is.

WordPress + [Divi téma és oldalépítő]

Most jön a bonyodalom! Ugyanis a Divi szerkesztő is úgy készült, hogy egyszerre WordPress téma és oldalépítő is, nem tudod külön választani a szerkesztőt a témától.

Miért jó ez?
A WordPress telepítés után ha Divi sablont választasz, akkor már indulhat is az oldalak szerkesztése a Divi oldalépítővel. Beimportálod a neked tetsző Divi layout-ot, és már majdnem kész is vagy.

Miért rossz ez?
Ha netán úgy döntenél, hogy mégsem szeretnéd a Divi-t használni (nem áll kézre a szerkesztő felület, lassú, túl gyors, nem bírja a tárhely, SEO szempontból másban gondolkozol, túl sok/kevés a betöltődő script, akármi indokod lehet erre), akkor nem tudsz csak úgy másik oldalépítőt választani, másik témát is kell választanod.
És ezen a ponton el fog veszni kb minden addigi beállításod, csak a tonnányi kód közé szorult szöveg fog megmaradni. Ha Diviről váltasz másik témára és oldalépítőre, ezzel számolnod kell majd.

Tipp: Ha éppen témaváltásban vagy, váltás előtt képernyőfotózd le a fontosabb oldalakat, hogy emlékezz a színekre, méretekre, elrendezésekre.

WordPress + [Téma] + [Elementor]

Ezt a problémát (is) látták meg az Elementor alapítói, és teljesen más megközelítéssel építették fel azt. Ha Elementor szerkesztőt választasz, akkor szükséged lesz majd valamilyen témát is választani. Ez lehet nehézségnek tűnik, de sok szabadságot is ad.

Egyrészt használhatod a kiválasztott smink/téma által adott sablonokat, de az Elementorból is választhatsz sablont (A Divi és Elementor is ad számos előre gyártott azonnal importálható layout-ot).
Sőt, akár a téma sablonját is szerkesztheted Elementorral.

Miért jó ez?
Választhatod a WordPress telepítéssel érkezett bármelyik ingyenes sablont, vagy vásárolhatsz is néhány dollárért neked tetszőt. Ha találsz olyan sablont, ahol tetszik a webshop része, lábléc kialakítása vagy bármi, akkor máris spóroltál magadnak sok órányi munkát 10-20 dollárért (és az idő bizony pénz – főleg ha most kezded mindezt).
Viszont biztosan lesznek olyan részek, amit szeretnél testre szabni – ekkor jön az Elementor. Ha minden jó az oldalon, de például szeretnéd kicserélni a fejlécet, láblécet, készítenél csak egy saját blogbejegyzés sablont (mint pl ez a bejegyzés is), de a többit meghagynád a téma beállításai szerint, akkor erre szabadságod van.

Elementorral tudod csak azt szerkeszteni, amit szeretnél, nem kell mindent (is) ezzel beállítanod. Ha találsz menet közben egy jobb témát, mert abban a sablonban szebb a Woocommerce shop, és vállalod a minimális téma beállítási munkát, lecserélheted – az Elementorral szerkesztett fejléced (vagy amit vele szerkesztettél és beillesztettél akár gyorskódként) meg fog maradni – és ez az igazán fontos!

Divi vs. Elementor szerkesztő felület

Legbölcsebben akkor tudsz dönteni, ha ki tudod próbálni mindkettő szerkesztőt. Személy szerint én először a Divi-vel találkoztam és aktív használja voltam, több ma is még Divi alapokon nyugvó oldalt is ezzel szerkesztettem (Hanna Projekt, Porcicák demo pilot project). Ezután egy új oldalamnál kipróbáltam az Elementor-t a Pro verzióval, és jobban kézre állt.

Ugyan azokat a beállításokat (pl.: kapcsolati form, globális formázások, de igazából kb mindent) gyorsabban tudtam elvégezni. A globális és egyedi CSS beállításokat továbbra is másik szerkesztő felületen tárolom el – és ebben talán egyikben sincs túl nagy különbség. Egész egyszerűen egy oldal, szakasz vagy fejléc megszerkesztése sokkal egyszerűbb és könnyedebb Elementorral számomra.
Nem beszélve arról, hogy az Elementor szerkesztő felülete betöltéskor nem akadt el, míg a Divi-nél voltak kellemetlenebb pillanatok ez miatt Divi 3 és Divi 4 verzióval is – azonos szerver környezetben.

Elementor vagy Divi – Sebesség

Tovább lehetne vesézni a szerkesztők működését, de a legfőbb tanácsom, hogy próbáld ki mindkettőt – ha teheted. Készítsd el ugyan azt az oldalt mindkettő programmal, aztán mérd le az oldalt Gtmetrix-el. Látni fogod, melyik hogyan tölt be, mennyi CSS stílus fájlt és scriptet használ, hogyan tudod SEO szempontból beállítani őket.

Az Elementor tesztelésére érdemes a “GeneratePress” sablon használni, esetleg az “OceanWp” vagy az Elementor saját “Hello Elementor” sablonja is szuper lesz.

Remélem, hogy segítségedre voltam ezzel a vélemény bejegyzéssel. A többi szempontok alapján találni fogsz tonnányi elemzést és videót magyar és angol nyelven, de a fenti megközelítésről kevés helyen olvasni, így szerettem volna mindezt megosztani.

Az Elementor linkek Affiliate linkek. Ha tetszett a bejegyzés és az Elementort szeretnéd megvásásrolni, kérlek vásárold meg a bejegyzésben található linkeken keresztül. Neked nem fog többe kerülni, viszont néhány dollárnyi bátorítást kapok tőled az ajánlásért, így tudni fogom: érdemes volt megírni a bejegyzést és támogatni a jó döntésed.


Elementor akció, árak

✅ Ha ezt a bejegyzést ősz környékén olvasod – érdemes várnod a novemberi Black friday akciókat, ahol jelentős kedvezményeket ajánl fel minden szoftver készítő cég. A linkre kattintva megtalálod a legutóbbi/következő akciós ajánlatot (minden évben frissítem): WordPress Blackfriday és Cyber Monday ajánlatok itt.

Matécsa Jonatán

Matécsa Jonatán

Wordpress weboldalak építésével, karbantartásával és/vagy tanácsadással segítem az induló, friss vagy jól haladó vállalkozásokat, így még több bevételt hoznak a weboldalak a tulajdonosaiknak. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. Bízom benne, hogy sikerült új ötleteket adnom valamint közelebb érzed magad egy jó döntéshez!

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Friss tartalom értesítő

Kapcsolódó bejegyzések

Inspirációt keresel?

Kövess minket Facebook-on, és minden érdekes és motiváló cikkről elsőként fogsz értesülni!

Csak egy kattintás:

Letöltés… 55%
Azonnal a tiéd lehet - Töltsd le most!

Évtervező naptár 2022!
Minden fontos dátum egy helyen!

Kampányokat tervezel? Add meg neved és e-mail címed, és azonnal tiéd lehet ingyen a 2021-es évtervező naptár.

✓ Nyomtatható pdf – akár A0 méretben!
Az összes jelentős pirosbetűs ünnep
Minden jelentős “neves” nap
2022 egész éves kampányhoz
BlackFriday kampányhoz
Karácsonyi kampányhoz

.