weboldal-gyorsitas-wordpress-vps-tarhely

Lassú a weboldalad, webshopod? Újra gyors weboldalt szeretnél? Több megoldás is van! Ebben a cikkben hétköznapi nyelven egyszerűen megfogalmazva írom le, miért gyors és jó választás a VPS tárhely – különösen kampányok idején (BlackFriday, Karácsony, Valentin nap, stb…)

Tartalomjegyzék:

Ha nincs időd most elolvasni ezt a bejegyzést, küld el magadnak e-mailben!

Honnan lehet tudni, hogy lassú a weboldal? Mennyire lassú?

Kettő oldalon is tudod ellenőrizni, milyen értékekkel rendelkezik a weboldalad. Egyrészről ott van a Google saját eszköze a PageSpeed. Sajnos ahogy egyik szoftver sem ad valós értéket, úgy ez sem, de mindenképp közelít a valósághoz. Tapasztalataim szerinte egymás után pakolja a betöltődéseket, így egy valóságban 2-3 másodperc alatt betöltő oldal a PageSpeed szerint 8-10 sec is lehet. Tájékoztató jelleggel bír inkább.

Másik ilyen eszköz a GtMetrix, ahol sokkal részletesebb képet kaphatunk arról, egészen pontosan melyik képpel vagy script futásával lassítjuk az oldal működését.

Fontos! Bármelyik oldalon is méred a sebességet, mindenképp https://oldaladneve.hu verzióval írd be a címet! Nagyon fontos az “s” a hivatkozás végén, mert sima oldalneve.hu esetén sok esetben SSL nélküli verziót fog keresni az oldalon, majd átirányítja a https verzióra. ez a művelet akár 3-500ms is lehet a kiszolgáló szervertől függően, tehát fél másodperccel rosszabb értéket fogsz kapni.

Miért lassú a weboldal / webshop?

Ez egy rövid bevezető arról, hogy a weboldalak több ok miatt is képesek lelassulni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján írom ezt a gyors listát – ha téged ez nem érdekel, csak tudni szeretnéd, miért ajánlom a VPS tárhelyet, kattints erre a szövegre!

1. Feltöltött képek mérete

Nagyon sokszor a weboldal vagy webshop azért lassul le, mert a weboldal készítője vagy később a webshop kezelő tömörítés nélkül töltötte fel a termékfotókat. Így egy termékhez ha 4-5 termékfotó is tartozik, akkor 4-5* 2-3Mb adatot kell letölteni termékoldalanként(!), ami nagyon sok idő és adat, főleg mobilos nézetnél.

Itt szokott előfordulni, hogy mindenféle IMG_23456.jpg és DSC-2385.jpg van megadva a feltöltött kép neveként, ami egyáltalán nem segíti elő a SEO találatokat.

1.Megoldás: Nevezd át a képeket a terméknek megfelelően + méretezd át a képeket a megfelelő méretre (kb max termékekhez 900-1200px elég szokott lenni). Ha megvan az átnevezés és képméret optimalizálás, akkor tömörítsd a fotókat – én a Tinypng-t szoktam javasolni.

2.Megoldás: Cseréld le a .png típusú képeket .jpg-re. Minden png fájl szebb és nem “szőrös”, de sok esetben nincs szükség 600-800kb-os .png képekre. Tarts egyensúly a képek mérete és a látvány/felhasználói élmény között.

2. A tárhely nincs jól beállítva

Sok weboldalnál már 2 beállítással picit gyorsabbá lehet tenni az oldalt:

Php verzió megfelelő beállítása. Nagyon sok WordPress vagy más CMS weboldal is még fut a 5.6-os verziószámú php-val, de ez 2020-ban már nem elég gyors és nem biztonságos. Mindenképp állítsd át a PHP-t 7.3-ra vagy 7.4-re attól függően, a telepített pluginek melyik verzióval működnek stabilan. cPanel esetén a “MultiPHP Manager” beállításban találod meg:

Lassú weboldal gyorsítása - VPS felhő tárhely 1

Másik tényező a kimenő tartalom tömörítése (gzip). Tárhely szolgáltatótól függ, hogy ezt tudod-e állítani vagy nem. Ha van cPaneled, akkor szinte egészen biztos, hogy ezt Neked kell beállítanod a “Webhely optimalizálása” menüpont alatt az alábbi módon:

webhely-optimalizalasa

3. Nincs beállítva (jól) a Cache

Konyhanyelven: A Cache helyes és jó beállításával csökkenteni lehet a betöltendő CSS stílusfájlok és különféle javascriptek számát, valamint egy előre legenerált oldalt tölt le a látogató böngészője, nem abban a pillanatban fog lefutni a sok kód a szerveren. Olvass utána, hogy a Cache szoftvered hogyan tudod a leghatékonyabban beállítani. Én személy szerint a WP Rocket Cache szoftvert használom, nagyon jó tapasztalataim vannak.

4. Túl nagy lesz az adatbázis

WordPress, Woocommerce vagy bármilyen más CMS esetén – amikor a Te kezedben van az irányítás és nem valamilyen bérelhető webshopod van – az adatbázis kezelése is a Te feladatod – vagy a weboldal építőjé, de semmiképp sem foglalkozik vele a tárhelyszolgáltató. Sokszor egész egyszerűen optimalizálni kell az adatbázist, mert a sok plugin telepítgetés és vásárlás közben nagyobb méretűvé vállnak mint kellene. A kommentek és a bejegyzések, termékek korábbi szerkesztési pontjaira történő visszaállítás is növeli az adatbázist. Ezeket érdemes törölni.

Megoldás tipp: A korábban említett WP Rocket képes az adatbázist is optimalizálni. Fontos, hogy egyszerre csak egy műveletet hajtsunk végre az optimalizálás során – és minden művelet előtt legyen biztonsági mentésed a teljes oldalról vagy adatbázisról!

Miért és mikor jó a VPS tárhely?

Mindent optimalizáltál, mégsem bírja a túl sok látogatót a weboldalad? Túl jól sikerült a PPC kampányod és belassult a weboldal a sok látogatótól?

A VPS tárhely (virtual private server) lényege, hogy a felhasználónak/weboldal tulajdonosnak nem kell megvenni/bérelni egy nagy erőforrással bíró saját dedikált szervert, hanem több kisebb szervert kapcsolnak össze. Ez költséghatékonyabb megoldás, mivel a felhő VPS szolgáltató kockázata és költsége a beszerzési, fenntartási, fejlesztési és egyéb rejtett költség – miközben megmarad a kiszolgálás gyors erőforrása a felhasználónak.

Hogyan lehet gyorsan VPS tárhelyre váltani?

VPS tárhelyként remek tapasztalatom van a Cloudways-nél. Az egyik leggyorsabb választ adó VPS tárhely, számos előnye van:

 • 1 kattintással telepíthető szinte bármilyen alkalmazás (WordPress, WoCommerce, Magento, Drupal)
 • Bármennyi alkalmazást telepíthető
 • 5 kiváló felhő tárhely közül lehet választani (AWS. Google Cloud, DigitalOcean, Linode & Vultr)
 • Ingyenes SSL hitelesítés
 • Beépített CloudwaysCDN
 • Pay-as-You-Go fizetési modell – csak azért fizetek amennyire éppen szükségem van
 • Telepíthető ingyenes Cache beállítás WordPress & Magento rendszerhez
 • 1 kattintásos megoldások (új szerver indításhoz, szerver/alkalmazás másolása, rendszer figyelés és még sok minden más opció)
 • Biztonsági másolatok menedzselése
 • Gyors technikai segítségnyújtás 0-24
 • Amennyiben valamelyik hónapban nagyobb teljesítményre lenne szükség (Karácsonyi kampány, Blackfriday, stb…) arra a hónapra kérhető nagyobb kapacitás

Próbáld ki, rendkívül gyors a Cloudways VPS szerver válaszideje (TTFB – Time to first byte), egy kattintással telepíthető akár a WordPress is.

Tipp: Elegendő a domaint átirányítani (DNS cmet kell átíri csak, és a Cloudways-nél megadni a domaint) a Cloudways-re, a weboldal levelezése maradhat a mostani tárhelyen. Erről szól a következő bejegyzésem, amit hamarosan elérsz.

Matécsa Jonatán

Matécsa Jonatán

Wordpress weboldalak építésével, karbantartásával és/vagy tanácsadással segítem az induló, friss vagy jól haladó vállalkozásokat, így még több bevételt hoznak a weboldalak a tulajdonosaiknak. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. Bízom benne, hogy sikerült új ötleteket adnom valamint közelebb érzed magad egy jó döntéshez!

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Friss tartalom értesítő

Kapcsolódó bejegyzések

Inspirációt keresel?

Kövess minket Facebook-on, és minden érdekes és motiváló cikkről elsőként fogsz értesülni!

Csak egy kattintás:

Letöltés… 55%
Azonnal a tiéd lehet - Töltsd le most!

Évtervező naptár 2022!
Minden fontos dátum egy helyen!

Kampányokat tervezel? Add meg neved és e-mail címed, és azonnal tiéd lehet ingyen a 2021-es évtervező naptár.

✓ Nyomtatható pdf – akár A0 méretben!
Az összes jelentős pirosbetűs ünnep
Minden jelentős “neves” nap
2022 egész éves kampányhoz
BlackFriday kampányhoz
Karácsonyi kampányhoz

.