18 hihetetlen tény, amit tudnod kell az email marketingről

email-marketing-magyar-statisztika-mailerlite

Hallottál már üzletemberekről, akik úgy tartják: “Ez csak játék a számokkal”? Noha az e-mail teljesítménye nem csak és kizárólag a számokra a támaszkodik, az e-mail marketing egyes statisztikái egészen biztosan segítenek jobb döntéseket hozni. Például, tisztában vagy azzal, hogy melyik a legjobb nap egy e-mail kampány küldéséhez? Vagy vajon egy hosszabb vagy rövidebb tárgysor generál-e több megnyitást? Ha megvizsgálod az adatokat vagy utána nézel néhány iparági kutatásnak, további hasznos információk birtokába juthatsz, melyek segítik az e-mail marketing stratégiád kialakítását. 

Ebben a bejegyzésben megosztom Veled e-mail kampányok millióinak kutatását és eredményét, hogy segítsek javítani az email marketinged teljesítményét. 

Vágjunk is bele és nézzük végig ezt a 18 e-mail statisztikát, amelyek hasznosak lehetnek Neked egy hatékony e-mail marketing stratégia kidolgozásakor. 

1. Az email marketing még mindig nem halott!

Ne higgy azoknak az álhíreknek, amelyek az email marketing haldoklásáról szólnak. A Statista szerint 2019-ben 3,9 milliárd e-mail felhasználó volt. 2024-ben ez a szám várhatóan eléri a 4,48 milliárd e-mail felhasználót. Ez majdnem ugyanannyi, mint az Ázsiában élők száma (4,6 milliárd a lakosság 2021-ben). Ebből a szemszögből nézve Ázsia népessége a világ teljes népességének 59,67%-át teszi ki. 

A Statista számításai szerint a naponta küldött és fogadott e-mailek száma 293,6 milliárdról (2019) 347,3 milliárdra (2022) nő majd. 

Szóval igen, az e-mailnek továbbra is a marketing-mixed részét kell képeznie! Az e-mail még 2020-ban is nagyon hatásos. 

2. Egyre többen iratkoznak fel hírlevelekre

Amikor a MailerLite az e-mail marketinges kutatását végezte 2020-ban, ez volt az a statisztika, amire abszolút nem számítottak.

A hetente történő fiókonkénti átlagos regisztrációk száma 34,9%-kal nőtt 2020 március 9. óta. 

A fenti e-mail statisztika azt jelzi, hogy ha több időt töltenek otthon az emberek, akkor szívesen fedeznek fel új dolgokat az online térben és ezzel egyidejűleg fel is iratkoznak hírlevelekre, hogy kapcsolatban maradjanak a kedvenc márkáikkal. 

Mit tanulunk ebből? Ellenőrizd, hogy az e-mail feliratkoztató űrlapodon szükséges-e bármit átalakítani és készíts egy felugró ablakot fantasztikus megjelenéssel, amelyet a weboldaladon használhatsz. A MailerLite-tal ez könnyedén és egyszerűen kivitelezhető. 

3. Nem szeretnél feleslegesen költeni? Próbáld ki az e-mailt!

Melyik marketing csatornával térül meg leginkább a befektetésed?

Jól sejted, ez az e-mail! A DMA 2019-es kutatása szerint minden egyes elköltött dollár után 42 dolláros megtérülés érhető el. 

Szerintem ennyit elegendő is mondanom az e-mail marketingről, hogy bárkit meggyőzzek a hatékonyságáról. 

4. Az üdvözlő e-mailek a sztárok

Azonnal kapcsolatba lépsz azokkal, akik feliratkoztak a hírleveledre? Ha nem, akkor javaslom, hogy kezdd el. Az üdvözlő e-mailek igazi rocksztárnak számítanak, mivel a szokásos e-mail marketing kampányokhoz képest a megnyitási és átkattintási arányok négyszeresét produkálják. Amikor az emberek üdvözlő e-mailt kapnak, 33%-kal több elköteleződést mutatnak a márkával szemben. Neked mit tartalmaz az első leveled?

5. Az e-mail marketing várhatóan exponenciálisan növekedni fog

A globális e-mail marketing piacot napjainkban 7,5 milliárd dollára becsülik, ebből az amerikai piacon 2 milliárd dollárra. A következő 7 évben az ‘e-mail piac’ várhatóan 17,9 milliárd dollára nő (ReportLinker). 

Említésre méltóak az olyan, sok növekedési potenciállal rendelkező piacok, mint Kína (becslések szerint 17,4%-kal nő, 4 milliárd dollárt elérve 2027-re), Kanada (11,7%) és Japán (9,4%). 

6. A születésnapi e-mailek igazi meglepetések (Neked és az ügyfeleidnek is)

Az Experian a kimondottan születésnapi emaileket vizsgáló kutatásában azt állapította meg, hogy az automatizált születésnapi levelek minden erőfeszítést megérnek. Ezek az üzenetek ugyanis 481%-kal magasabb tranzakciós arányt és e-mailenként 342%-kal nagyobb bevételt generálnak, a CTR (átkattintási arány) 179%-kal magasabb és a megnyitási arány pedig 53%-kal hoz többet mint egy szokásos promóciós e-mail. 

7. Az emberek döntöttek! Az e-mail létfontosságú kommunikációs csatorna

A legtöbb vállalkozás az e-mailt jelöli meg, mint elsődleges marketing csatorna, amint az látszik a Litmus “E-mail státusza 2020-ban” című őszi jelentéséből. 

A tanulmányban a marketing szakemberek 77%-a állította, hogy az e-mailes marketing a két leghatékonyabb digitális marketing csatornák közé tartozik. 2019-hez képest ebben az évben 7%-kal több marketingvezető mondta azt, hogy az e-mail marketing létfontosságú a vállalatuk sikere szempontjából (összesen 78%). 

Ezt vidd magaddal: Az e-mail mindenképpen legyen a marketing stratégiád része. 

8. A számokat tartalmazó e-mail tárgysorok növelhetik a megnyitási arányt

A MailerLite belső 2020-as kutatásából az derült ki, hogy az amerikai és kanadai fiókok esetében a legmagasabb megnyitási arányt a számokat tartalmazó tárgysorok e-mailjei érték el. A számokkal rendelkezők 24,97%-ot értek el, míg a szám nélküliek átlagos megnyitási aránya 23,34% volt. 

Érdekes módon azonban a jelentős 2%-os növekedés csak bizonyos iparágakban volt tapasztalható (például a média és kiadók, a kiskereskedelem és a fotó és videós cégek területén). 

9. Az e-mail marketing győzedelmeskedik a közösségi média felett

Az e-mail használatával nem kell az algoritmusokra támaszkodnod és reménykedned abban, hogy a megfelelő emberek fogják látni az üzenetedet. Amikor egy tweetet írsz vagy egy bejegyzést a Facebookon, nem tudhatod biztosra, hogy végül ki látja majd a tartalmadat. A TikTok-on meg pláne rejtély az algoritmus! 

Az email marketing segítségével pontosan tudhatod, kit érsz el. Kiválaszthatod a pontos célközönséged a címzettlistádból és nyomon követheted, hogy ki nyitotta meg a marketing üzenetedet. 

Nem meglepő, hogy az e-mail győzedelmeskedik a közösségi média felett elköteleződés szempontjából. Az OptinMonster megállapította, hogy a Facebook, a Twitter és az Instagram általános elköteleződési aránya 0,58%. Összehasonlításképpen: az e-mailek átlagos megnyitási aránya az összes iparágban 22,86%, az átlagos átkattintási arány (CTR) pedig 3,71%. Ha Neked az előző számok felett vannak a leveleid megnyitási és kattintási számai, valamit jól csinálsz nagyon!

10. A preheader az e-mail megnyitások titkos fegyvere

Meglepő, de igaz tény, hogy a MailerLite ügyfeleinek 90%-a nem használja a preheadereket – és milyen kár! Különösen azért, mert ezek az e-mail elemek meglehetősen nagy versenyelőnyhöz juttathatnak. Bár a saját megnyitási arányod növekedése a célcsoportodtól és az e-mailjeid teljesítményétől függ, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a preheader használata csakis pozitív hatással lehet a sikeredre, ellentétben azzal, ha ezt a mezőt üresen hagyod.

Miért fontos a preheader vagy a leveled első sora? Mert ezt megnyitás előtt is látható, és akár ez alapján előre el tudja dönteni az olvasó, érdekli-e egyáltalán a leveled vagy sem.

11. A B2B marketing szakemberek előszeretettel ápolják a kapcsolataikat e-mailen keresztül

A Content Marketing Institue 2020-as kutatásából az derül ki, hogy a B2B marketing szakemberek 31%-a szerint a hírlevél a legjobb módszere a potenciális ügyfelekkel való kapcsolattartásra és annak ápolására. A második helyet a rövid cikkek/blogbejegyzések foglalják el (13%), továbbá a személyes események és esettanulmányok osztoznak a harmadik helyen (9%). 

12. A tartalommarketingesek e-mail segítségével követik nyomon az általános teljesítményt

Számos eszköz áll rendelkezésre annak megtekintésére, hogy mennyire teljesít jól a tartalom marketinged, és az e-mail szoftvered is egy igazán nagyszerű mutatója lehet ennek! 

A Content Marketing Institute (2020) megállapította, hogy a B2B marketing szakemberek 90%-a az e-mail elköteleződést használja a teljesítményük mérésére. Ezt a statisztikát követi a weboldal forgalmának száma (88%), a weboldal iránti elköteleződés (86%), a közösségi média elemzése (83%), majd végül a konverziós arány (78%). 

13. A hétköznapok a legalkalmasabbak az e-mail küldésre

Sokan egyetértenek abban, hogy a kedden küldött e-maileket nagyobb valószínűséggel nyitják meg, mint más hétköznapokon küldött üzeneteket. A MailerLite kutatása szerint a szerda, csütörtök és péntek is kedvező lehet az e-mail megnyitásokat illetően. Amerikai és Kanadai vásárlók tekintetében az derült ki, hogy a megnyitások számában nincs jelentős eltérés egyik hétköznapi nap között sem. Egyszóval igen, azt javaslom, hogy hétköznap küldd az e-mailjeidet. 

Továbbá a MailerLite kutatása azt is megállapította, hogy a vasárnap a lehető legrosszabb választás e-mail küldés szempontjából, ekkor ugyanis a megnyitások igen alacsonyak. Ugyanez vonatkozik a teljes hétvégi időszakra és nem csak a vasárnapra, szakemberek többsége egyetért abban, hogy nem érdemes a hét végére időzíteni az e-mail kampányokat.

Ettől eltérően Neil Patel egyébként mindig szombaton küldi a heti e-mailjeit, mert akkor senki más nem küld : ) Ennek a megközelítésnek a hátránya, hogy aki csak hétfőn nézi meg a leveleit, a legfontosabbal fogja kezdeni, és a hírlevelek általában hátrébb kerülnek a válogatás közben.

14. A személyre szabott e-mailek még mindig hatásosak

Ez egy olyan trend, ami soha nem megy ki a divatból! Az email marketing személyre szabása biztosan megtérül és én azt javaslom, hogy az e-mailek tárgysorával kezdd.

A MailerLite 2019-es referenciaadatai szerint a 10 legjobban teljesítő iparág gyakrabban használt személyre szabást a tárgysoraiban, ami 1,3%-kal jobb megnyitási arányt eredményezett. 

A HubSpot (2019) kutatása is megerősítette a személyre szabás fontosságát. A tanulmányban ugyanis azt állapították meg, hogy a legtöbb marketing szakértő taktikája az üzenetek személyre szabása, amivel az e-mailek teljesítményét igyekeznek növelni. Ezt követik a mobilbarát e-mailek és az automatizált marketing kampányok. 

15. E-mailen keresztül történő online vásárlások száma növekszik

Mivel ebben 2020-ban szinte mindenki kénytelen volt otthon maradni, az online vásárlások száma meglehetősen sok iparágban megnőtt. A Common Thread Collective szerint az e-kereskedelmi kategóriák, mint például az orvostudomány, az élelmiszer- és ital, valamint az egészségügy és a wellness mind ilyen jellegű értékesítés növekedést tapasztaltak. Az olyan iparágakban azonban, mint amilyen a gépjárművek, szerszámok, táskák vagy utazás az eladások sajnos csökkentek. 

Az online vásárlások általános növekedése több e-mailes vásárlást is eredményezett. A MailerLite kutatása alapján az e-mailes vásárlások 6179-ről 12154-re nőttek. Ez egy 96,7%-os növekedés! 

16. Az elhagyott kosár e-mailek elengedhetetlenek

A nézelődés valós vásárlási szándék nélkül már az online szférában is egy létező jelenség. Az adatok azt mutatják, hogy a dokumentált online bevásárlókosár elhagyási aránya átlagosan eléri a 69,67%-ot. Ez egy csomó olyan terméket jelent, amelyet megnéztek, de sosem vásároltak meg. A kutatás eredményeit én is alá tudom támasztani a saját ügyfelek webshopjainál. Nagyon nagyon sok termék marad a kosárban.

A Baymard Institute azt állapította meg, hogy az emberek többsége a váratlan többletköltségek miatt gondolja meg magát, mint amilyen a szállítás, egyéb díjak vagy adók. Ezenkívül gyakran említett okok közé tartozik a “csak böngésztem/nem tudom még biztosan, mit akarok” és a “túl hosszú és bonyolult fizetési folyamat” is. 

Bár ezek a marketing statisztikák csalódást kelthetnek, egyben azt is jelenti, hogy az elhagyott kosár e-mailek óriási potenciállal rendelkeznek. A weboldal ellenőrzése is fontos, de ne feledkezz meg az elhagyott kosár e-mailekről sem. Az ilyen típusú e-mailekkel a vásárlók 12-15%-át visszanyerheted. 

17. A mobilbarát e-mailek kulcsfontosságúak

A mobilhasználat folyamatosan növekszik! Két évvel ezelőtt a mobilról történő megnyitások a teljes e-mail megnyitások 46%-át tették ki (Litmus, 2018). Annak érdekében, hogy az e-mailjeid megfelelően jelenjenek meg és könnyen olvashatóak legyenek a mobilkészülékeken, fontos, hogy azok reszponzívan készüljenek.

18. Sokan olvassák e-mailjeiket iPhone készülékeikről

Amikor a Litmus E-mail Analytics 870 millió megnyitott e-mailt vizsgált világszerte 2020 augusztusában, azt állapította meg, hogy az emberek 35%-a Apple iPhone-t használ e-mail kliensként. A soron következő a Gmail (27%), az Apple Mail (11%) és az Outlook (10%). 

12 jópofa és inspiráló email marketing idézet:

A fenti 18 e-mail statisztika után néhány fantasztikus idézettel zárom a bejegyzésemet, amelyek egyrészt motiválóak, másrészt akad köztük néhány bohókás megszólalás is.

Bízom benne, hogy a lenti néhány bölcsesség inspirál Téged és új perspektívákat ad az e-mail marketing megközelítésével kapcsolatban. 

 1. “Egy kisebb lista, amely pontosan azt akarja, amit Te kínálsz sokkal jobb, mint egy nagyobb lista tele olyanokkal, akik érdektelenek irántad.” – Ramsay Leimenstoll
 1. “Miért pazarolnál el egy mondatot, amellyel nincs konkrét célod?” – Seth Godin
 1. “Úgy kezeld a tárgysorodat, mint egy filmelőzetest – adj betekintést a közönségnek, hogy tudják, mire számíthatnak.” – Névtelen
 1. “Személyre szabás – ez nem csak a kereszt- és vezetéknévről szól. Sokkal inkább a releváns tartalomról szól.” – Dan Jak
 1. “Ne folytasd ugyanazt, amit mindig is csináltál, csak azért, mert az már megszokottan, könnyen elvégezhető!” – Ian Minnis
 1. “A marketing olyan mint a szex: mindenki azt gondolja, hogy jó benne.” – Steve Tobak
 1. “Hogyan írj jó e-mailt: 1. Írd meg az e-mailedet. 2. Töröld ki a nagy részét. 3. Küldd el” – Dan Munz
 1. “Ahhoz, hogy a megfelelő üzenetet eljuttasd a megfelelő személyhez a megfelelő időben, először a megfelelő adatokat kell eljuttatnod a megfelelő adatbázisba, mindezt a megfelelő időben.” – John Caldwell
 1. “Az emberek nem azt vásárolják meg, amit kínálsz, hanem azt, amiért csinálod.” – Simon a Sinek
 1. “A legjobb marketing az, ami nem is tűnik marketingnek.” – Tom Fishburne
 1. “A vásárlód legyen a történeted hőse.” – Ann Handley
 1. “Ha jó a marketinged, akkor a cégedet tünteted fel jó színben. Ha kiváló a marketinged, akkor az ügyfeledet helyezed előtérbe.” – Joe Chernov  

Egy utolsó gondolat az email marketing statisztikákról

Az email marketing statisztikák összefoglalása után azért még egyszer szeretnék ráerősíteni a tesztelés fontosságára: Az A/B tesztelésnek varázslatos ereje van!

Bár ezek az e-mail statisztikák segítenek a jobb döntések meghozatalában és adnak némi iránymutatást is a saját e-mail marketing stratégiádhoz, mégis érdemes tesztelned, hogy kiderítsd, pontosan mi működik a célközönséged számára. 

Tehát, hozd létre az üdvözlő e-mailedet, ütemezd be a következő kampányodat keddre és játssz egy kicsit a preheaderekkel. Minél többet kísérletezel és elemzed az e-mailek eredményeit, annál hamarabb megérted, mi működik (és mi nem). Sok szerencsét kívánok! 

Elemzed az e-mail teljesítményeidet? Ha igen, mit derítettél ki eddig a célközönségedről? 

Matécsa Jonatán

Matécsa Jonatán

Wordpress weboldalak építésével, karbantartásával és/vagy tanácsadással segítem az induló, friss vagy jól haladó vállalkozásokat, így még több bevételt hoznak a weboldalak a tulajdonosaiknak. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésem. Bízom benne, hogy sikerült új ötleteket adnom valamint közelebb érzed magad egy jó döntéshez!

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn

Hasznos olvasnivaló

2020 ingyenesen letölthető évtervező naptár havi felbontással

Évtervező naptár - Ingyenes letöltés

✓ Akár A4-A0 méretben is kinyomtathatod, nem fog szétesni!
✓ Magyar "pirosbetűs" ünnepek jelöléssel

Friss tartalom értesítő

Kapcsolódó bejegyzések

Inspirációt keresel?

Kövess minket Facebook-on, és minden érdekes és motiváló cikkről elsőként fogsz értesülni!

Csak egy kattintás: